2017 04 28 DecimaNoras garsinti savo tautos vardą bei parodyti, kokią kultūrą mes nešame ir auginame savoje šalyje, visada yra labai svarbus veiklioms asmenybėms, kurios savo laisvą laiką skiria nepailstančiam ir dažnai jėgų prašančiam tobulėjimui. Proga parodyti kitiems, kaip Lietuvoje yra puoselėjami ir plėtojami tautiniai šokiai ir kaip skamba lietuviškos dainos, pasitaikė Utenos kultūros centro šokių ir dainų ansamblio „Vieversa“( vad. Roberta Macelienė) ir dainavimo studijos „Decima“ (vad. Gražina Kapčiuvienė) vaikams, kurie balandžio 28 dieną dalyvavo bendrame kultūrinių mainų koncerte „Pavasario pasaka Tatruose“. Kaip teigia organizatoriai, pagrindinis programos tikslas – susipažinti su kaimyninės Lenkijos liaudies kultūra, tradicijomis, istorija, gamta ir pristatyti Lietuvos tradicinę kultūrą, dainas, šokius, muziką. Šis projektas vyko jau ketvirtą pavasarį iš eilės – mūsų kolektyvai dalyvavo antrą kartą.

Lietuvai atstovavome koncertinio šurmulio bei pasirodymų metu, o su Lenkija pažindinomės keturias dienas iš eilės. Pirmąją dieną susipažinome su kalnų gyvenvietėmis Poronine. Kalnus dar dengęs rūkas ir lietingas oras neleido nusivilti – apėjome gyvenamąjį miestelį, grožėjomės kraštu. Kita diena nuo pat ryto buvo tikras aktyvumo šaltinis – išvykome į Novy Targą, kurio kultūros centre pasirodė mūsų kolektyvai. Po koncerto turėjome galimybę išmokti tautinių Lenkijos šokių, pabendrauti su šios šalies atstovais. Nuovargiui numalšinti užsukome į didžiulį terminį vandens pramogų parką „Terma Bialka“.


Praleisti laisvalaikį įprastai ar lengvai nepanorome ir trečią dieną, todėl lankėmės Zakopanėje. Pirmiausia užsukome į „Namą aukštyn kojom“, kuriame pasikrovėme energijos ir dar geresnės nuotaikos. Tada vaikščiojome vaizdingiausia kurorto gatve – Krupuvki, kurioje gražiai persipynė kalnų gyventojų folkloras su architektūrinių stilių įvairove. Kilome kalnų keltuvu į Gubaluvkos kalną, nuo kurio atsivėrė kalnų panorama. Pasigrožėję šiuo vaizdu turėjome laiko apsilankyti ir avikailių bei sūrių turguje, suvenyrų krautuvėlėse ir parduotuvėse. Vakare mūsų laukė tradicinė Podhalės krašto pramoga „Kulig“ – pasivažinėjimas po Poronino apylinkes arklių traukiamais vežimais.
Paskutinę kelionės dieną užsukome į lietingą, tačiau žavingą Krokuvą, kurioje gidė mums buvo paruošusi ekskursiją: lankėmės Vavelio kalvoje, vidiniame Karalių rūmų kiemelyje, Jogailaičių universitete, Marijos bazilikoje bei Turgaus aikštėje. Kelionė baigėsi pietumis Krokuvos senamiestyje ir prekybos centro aplankymu.
Šios kelionės patirtis praturtino mūsų kultūrinį bagažą kitų valstybių atžvilgiu, įkvėpė dar didesniam norui didžiuotis savo tauta ir mūsų pačių nešama kultūra.


Vitė Ivonytė, UKC dainavimo studijos DECIMA dainininkė

stiklo galerija

projektas ART U2022 m.  Utenoje  vykusio  menininkų  projekto  ART‘U 2022 (Menas mieste-miestas mene) paskaitos apie garsias Utenos krašto asmenybes.

Paragauk sulos

Taurapilis

pokst bendruomene

Utenos radijas

Jurates Mitalienes logo

Dailininko Laimono Šmergelio svetainė

Giedriaus Mazuro keramikos st

 

 www.zygeiviuslenis.lt