1 (1)Violeta Develienė
2016 m. sausio 25 d. Utenos kultūros centre vyko dviguba šventė, kurios metu buvo parodytas spektaklis ir pristatyta nauja knyga „Zuikis Puikis“. Pasveikinti jau per keturiasdešimt metų gyvuojantį lėlių teatro kolektyvą į Utenos kultūros didžiąją salę rinkosi mažieji žiūrovai vedimi tėvelių ar mokytojų, lėlių teatro gerbėjai bei kolegos.

1 (2)Žiūrovams buvo parodytas spektaklis Kristijono Donelaičio „Ąžuols Gyrpelnys“ motyvais, inscenizacijos autorė Regina Katinaitė-
Lumpickienė. Su šiuo spektakliu lėlių teatras „Zuikis Puikis“ dalyvavo XX respublikiniame lėlių teatrų konkurse „Molinukas 2014“, kur tapo diplomantu ir buvo apdovanotas specialiu prizu bei atrinktas į respublikinės Dainų šventės „Čia mano namai“ Teatro dienos „Dyvų dyvai“ programą. Sėkmingai pasirodę daugelyje šalies scenų, šį spektaklį „Zuikis Puikis“ dar kartą suvaidino uteniškiams.

1 (6)Po pasirodymo režisierė Janina Baldauskienė pakvietė žiūrovus ir aktorius maloniai pabendrauti.
Subtilaus, teatrui skirto vakaro metu aktoriai papasakojo savo atėjimo į teatrą istorijas, išklausė sveikintojų linkėjimus ir pristatė naują knygelę „Zuikis Puikis“, kurioje pasakiškais istorijos karoliukais suvertas visas lėlių teatro repertuaras, žurnalistės Romos Rutkauskienės teatro veiklos apžvalga, Lietuvos liaudies kultūros centro linkėjimai, režisierės Janinos Baldauskienės pamąstymai, rašytojos, inscenizacijų autorės Reginos Katinaitės-Lumpickienės linkėjimai,1 (4) pastatyminės dalies vedėjo, skulptoriaus ir drožėjo Aurelijaus Baldausko mintys. Ypač smalsu, kad pavarčius knygelę galima susipažinti su kiekvienu aktoriumi, paskaityti apie jų atėjimą į lėlių teatrą bei pasidžiaugti personažais, scenografija, lėlių muziejaus vaizdais, padėkomis, afišomis, premjerų ir švenčių akimirkomis, kurias fotografijose įamžino Adolfas Sinkevičius.
1 (5)Utenos kultūros centro direktorė Asta Motuzienė, sveikindama lėlių teatrą „Zuikis Puikis“ linkėjo kolektyvui tarptautinės sėkmės ir padėkojo už puikius spektaklius, renginius, už prasmingus edukacinius užsiėmimus vaikams ir suaugusiems. Plojimais, gėlių žiedais padėkota teatro „Zuikis Puikis“ įkūrėjui, režisieriui ir dailininkui Raimundui Kunickui, režisierei Janinai Baldauskienei, inscenizacijų autorei Reginai Katinaitei-Lumpickienei, visiems nematomiems teatro žmonėms, kurie sukuria magišką reginį piešdami eskizus, kurdami lėles, siūdami kostiumus, kurdami šviesos ir muzikos dermę.
1 (3)Utenos rajono savivaldybės mero patarėjas Gintautas Petravičius įteikė Utenos kultūros centro lėlių teatro „Zuikis Puikis“ kolektyvui saldų prizą, poetas Petras Panavas pasiūlė režisierei savo kūrybą, o mėgėjų teatro „Žaliaduoniai“ aktoriai palinkėjo kolegoms ištikimų žiūrovų, netikėtų atradimų repeticijose ir smagių akimirkų gastrolėse.

 Utenos kultūros centro lėlių teatro „Zuikis Puikis“ istorija

Lėlių teatras įkurtas 1974 m. Tų pačių metų gruodyje įvyko lėlių teatro premjera – J. Poprovskio „Katinėlio Motiko“ nuotykiai. Teatras
1 (7)pradėjo savo kūrybinę veiklą ne tik Utenoje, bet ir už jos ribų. Dalyvavimas lėlių teatrų festivaliuose, gastrolėse išgarsino uteniškių teatrą. Jis tapo laukiamas ir mylimas mažųjų žiūrovų visoje Lietuvoje. 1978 m. jam suteiktas „Zuikio Puikio“ liaudies teatro vardas. Prasidėjo sistemingas kūrybinis darbas: kasmetinės premjeros, šventės, festivaliai, konkursai.
Utenos kultūros centro lėlių teatrui „Zuikis Puikis“ 2014 m. gruodžio mėnesį suėjo 40 metų nuo jo įkūrimo. Lėlių teatras nuo 1986 m. dalyvauja visose tradicinėse respublikinėse lėlių teatro „Molinukas“ šventėse-konkursuose. Tris kartus tapo diplomantais, penkis kartus buvo paskelbti laureatais už lietuvių dramaturgų pastatytus spektaklius, o 1999 metais buvo pripažintas geriausiu mėgėjų lėlių teatru ir apdovanotas „Aukso paukštės“ statulėle. 2012 m. lėlių teatras dalyvavo XIX Lietuvos lėlių teatro konkurse „Molinuko teatras -2012“ ir tapo laureatu. Šiame konkurse teatras parodė R. Katinaitės-Lumpickienės inscenizaciją „Vėtrų karalienė“ pagal Brolių Grimų pasaką. Spektaklis apdovanotas diplomu ir specialiu prizu. 2014 m. su spektakliu „Ąžuols Gyrpelnys“, insceninizacijos autorė Regina Katinaitė-Lumpickienė, teatras dalyvavo XX respublikiniame lėlių teatrų konkurse „Molinukas 2014“. Tapo diplomantu, buvo apdovanotas specialiu prizu ir atrinktas į respublikinės Dainų šventės „Čia mano namai“ Teatro dienos „Dyvų dyvai“ programą.
Lėlių teatras rengia respublikines lėlių teatrų šventes „Zuikio Puikio“ teatras, regionines ir respublikines „Molinuko“ teatro apžiūras -šventes, nuo 1986 m. – respublikines lėlių teatrų laboratorijas, o nuo 2004 m. – ir tarptautines lėlių ir dramos teatrų laboratorijas- festivalius. Lėlių teatras dalyvauja Utenos kultūros centro rengiamose šventėse, festivaliuose, rajono, miesto, apskrities renginiuose, yra visų respublikinių ir Lietuvoje rengiamų tarptautinių lėlių bei dramos festivalių, švenčių dalyvis. Lėlių teatras su spektakliais dalyvauja Jonavos „Aido“, Panevėžio „Lagamino“, Alytaus „Aitvaro“, Kretingos „Kaukučio“, Kauno „Šypsos lėlės ir vaikai“ tarptautiniuose festivaliuose, Birštono vaikų ir jaunimo teatrų šventėse. Su originaliais spektakliais dalyvavo Rygoje (Latvija), Taline ir Viljandi (Estija) tarptautiniuose festivaliuose. 2013 m. gegužės mėnesį vykusiame tarptautiniame lėlių teatrų festivalyje Viljandi (Estija) lėlių spektaklis „Trys Verpėjos“ Brolių Grimų pasakos motyvais buvo pripažintas geriausiu spektakliu ir pelnė specialų žiūrovų prizą. Spektaklis buvo vaidinamas lietuvių, estų ir rusų kalbomis.
Teatras taip pat yra organizavęs teatro įkūrimo 20-čio, 25-čio, 30-čio, 35-čio, 40-čio jubiliejines šventes, lėlių ir scenografijos parodas Utenos kultūros centro dailės galerijoje bei Lietuvos nacionaliniame dramos teatre Vilniuje.
Teatro aktoriai yra dalyvavę projekte „Traktas Varšuva–Sankt Peterburgas“ Utenoje, Latvijoje, Rusijoje. Nuo 2006 m. teatras yra tarptautinės lėlininkų organizacijos Lietuvos nacionalinio UNIMA centro narys.

Teatre vaidina suaugusieji aktoriai mėgėjai – pedagogai, tarnautojai, laisvieji menininkai. Teatras išskirtinį dėmesį skiria lietuvių liaudies kūrybai, lietuvių autorių kūrybai, lietuvių autorių dramaturgijai, gimtosios kalbos turtinimui ir propagavimui. „Zuikio Puikio“ teatro spektakliai margaspalviai, kiekvienas iš jų – išbaigta įdomi istorija, pamokančiai ateinanti į mažo žmogaus širdį. Spektakliai skirtingi, originalūs, labai mylimi vaikų: tai J. Degutytės „Pelėdžiuko sapnas“, M. Kudarauskaitės „Gintaro legenda“, E. Liegutės „Peliukas Cypliukas“, J. Radzevičiaus „Skruzdėlė Atsiskyrėlė“, E. Rinkevičiaus „Betliejaus žvaigždė“, V. Kupšio „Išgelbėkime Kengūriuką“ ir kt.
Lėlių teatras daugelį metų bendradarbiauja ir spektaklius stato pagal kraštiečių Antano Gudelio ir Reginos Katinaitės-Lumpickienės kūrybą. Tai A. Gudelio „Pasėjo senelis avižas mėnesienoje“, „Dailidė, perkūnas ir velnias“ (apdovanotas „Aukso paukšte“ ), „Laimė ir begemotas“, „Dviejų Kaukų kelionė“, R. Katinaitės- Lumpickienės pasaulio pasakų inscenizacijos : „Kiauliaganys“, „Piemenėlė ir Kaminkrėtys“, „Batuotas Katinas“, „Vėtrų Karalienė“, „Trys Verpėjos“. Šiais spektakliais žavėjosi nesuskaičiuojama daugybė mažų ir suaugusių žiūrovų. 2014 m. sausio mėnesį dideli ir maži uteniškiai pamatė naują teatro premjerą pagal Kristijono Donelaičio pasakėčią „Ąžuols gyrpelnys“ ir tų pačių metų gruodžio mėnesį rampų šviesoje pasirodė dar viena premjera – kaukių spektaklis „Snieguolė ir septyni nykštukai” parašytas R. Katinaitės-Lumpickienės pasaulio pasakų motyvais.
Be spektaklių ir Kalėdų pasakų vaikams, teatrinių susitikimų su žiūrovais, „Zuikio Puikio“ teatro aktoriai, tapdami įvairiais personažais, veda renginius vaikams ir suaugusiems, dalyvauja teatralizuotose kaukių eitynėse miesto gatvėse, noriai lankosi kolegų lėlininkų rengiamuose susitikimuose, diskusijose, proginėse, jubiliejinėse šventėse, veda edukacinius renginius apie lėlių teatrą miesto vaikų darželiuose-mokyklose, bendradarbiauja su Utenos A. ir M. Miškinių viešąja biblioteka ir jos vaikų literatūros skyriumi. Lėlių teatras „Zuikis Puikis“ draugauja ir bendradarbiauja su lėlių teatrais iš Latvijos, Estijos, Baltarusijos, Rusijos, Ukrainos, Čiuvašijos, Čekijos, Lenkijos. „Zuikis Puikis yra laukiamas ir mylimas mažųjų bei suaugusių žiūrovų Utenoje ir ne tik…

 

 

 

 

 

 

 

 

stiklo galerija

projektas ART U2022 m.  Utenoje  vykusio  menininkų  projekto  ART‘U 2022 (Menas mieste-miestas mene) paskaitos apie garsias Utenos krašto asmenybes.

Paragauk sulos

Taurapilis

pokst bendruomene

Utenos radijas

Jurates Mitalienes logo

Dailininko Laimono Šmergelio svetainė

Giedriaus Mazuro keramikos st

 

 www.zygeiviuslenis.lt