Violeta Develienė
2016 m. balandžio 27 d. Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos konferencijų salėje vyko kuktiškėno, rašytojo, ilgamečio Lietuvos akademinio dramos teatro (dabar Lietuvos nacionalinis dramos teatras) direktoriaus Prano Treinio naujo romano „Duogo užrašai" sutiktuvės. Tai dvidešimtoji žinomo rašytojo knyga. Naujajame romane „Duogo užrašai: teatrinis romanas" gvildenamos šiuolaikinio teatro gyvenimo problemos, kuriami ryškūs aktorių personažai, dramatiškose situacijose atsiskleidžia įtempti režisierių bei aktorių konfliktai. Pagrindinė herojų aistra - meilė: dramatiška, lyriška, kartais ironiška, o kartais net tragikomiška. Teatro reformų peripetijos, emocionalūs aktorių tarpusavio santykiai knygoje aprašomi ilgametę prozos meistro patirtį sukaupusiu, aukštaitiško folkloro prisodrintu žodžiu.

Knygos „Duogo užrašai: teatrinis romanas" sutiktuves pradėjo Utenos muzikos mokyklos akordeonistai, vingria melodija pasveikindami rašytoją bei jo kūrybos gerbėjus. Vakarą vedęs literatūros kritikas, uteniškis Petras Bražėnas pasidalino įžvalgomis apie naują romaną, Prano Treinio rašymo stilistiką ir asmenybę. Leidyklos „Žuvėdra" vadovas, literatūros kritikas Stasys Lipskis pasidžiaugė draugyste su ypač kruopščiu autoriumi ir akcentavo, kad knyga įamžino ne tik žinomų teatro žmonių gyvenimus, bet ir uteniškių poetų posmus, kuriuos autorius labai gražiai įkomponavo iliustruodamas herojų jausenas. Režisierius, aktorius Ramutis Rimeikis susitikimo dalyviams papasakojo apie Lietuvos akademinio dramos teatrą, jame kūrusius žmones, ten vykusias pertvarkas ir Prano Treinio, kaip vadovo išmintį. Ištraukas iš naujosios knygos skaitė aktorė Alvyda Čepaitytė. Prisiminimais apie draugystę su P.Treiniu dalinosi mokytojas Stepas Eitminavičius, Lietuvos nepriklausomybės akto signataras, buvęs Valstybės saugumo departamento vadovas Jurgis Jurgelis, visuomenininkas Romualdas Valančiūnas.

Rašytoją su nauja knyga sveikino Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos administracija, Kuktiškių seniūnijos seniūnė Gražina Bivainienė, Utenos kultūros centro direktorės pavaduotoja Regina Katinaitė, literatai ir žurnalistai.
Autorius Pranas Treinys nuoširdžiai dėkoja Utenos rajono savivaldybei ir jos merui Alvydui Katinui už suteiktą paramą knygos leidybai, Lietuvos teatro sąjungai, jos pirmininkui aktoriui ir režisieriui Ramučiui Rimeikiui už draugišką petį, baigiant išleisti teatrinę trilogiją ir jaunystės scenos bendražygei, šviesaus atminimo Galinai Dauguvietytei už padovanotas keturias panešiotas laimės pasagas iš jos tėvo, garsaus Lietuvos teatro režisieriaus Boriso Dauguviečio relikvijų kolekcijos.

stiklo galerija

projektas ART U2022 m.  Utenoje  vykusio  menininkų  projekto  ART‘U 2022 (Menas mieste-miestas mene) paskaitos apie garsias Utenos krašto asmenybes.

Paragauk sulos

Taurapilis

pokst bendruomene

Utenos radijas

Jurates Mitalienes logo

Dailininko Laimono Šmergelio svetainė

Giedriaus Mazuro keramikos st

 

 www.zygeiviuslenis.lt