P6030226Visi, visi dideli ir maži, pėsti ir važiuoti su paklotukais ir vaišių „vinzliukais"  2017 m. birželio 3 d. rinkosi į Sekminių šventę Griūčių kaime.
Iš seno švęsta šventė prieš 14 metų atgaivinta Pačkėnuose, praeitais metais švęsta Nemeikščiuose, o šiemet persikėlė į Griūčių kaimą. Kodėl? Todėl, kad šventės organizatoriai - Nemeikščių bendruomenė norėjo kuo autentiškesnės šventės su natūralia aplinka, senovine dvasia, šalia besiganančiais gyvulėliais ir kaimo kryžium. Juk Griūtys (XVIIIa. – Grucios, Paversmiai) labai jaukus senovinis gatvinis kaimas turintis XV a. menantį senkapį, tris dubenuotus akmenis. Kaimo gyventojai - darbštūs sodiečiai, nepriekaištingai susitvarkę savo sodybas, o laukai aplink Griūtis nedirvonuoja ir dabar. Todėl Sekminės - rugių lankymo, pavasario ir piemenėlių šventė prasidėjo smagiu piemenėlių klegėjimu, vainikėlių pynimu, kaimo kryžiaus puošimu, gyvulėlių vainikavimu.

Šventės gaspadinė, Pačkėnų laisvalaikio centro specialistė Loreta Mikalauskienė pasveikino visus susirinkusius, piemenėlius apdovanojo, o kaipgi kitaip..., nes tie viens per kitą šaukė:
„Tetulytė gera buvo ,
Davė sviesto davė sūrio,
Duos pautienės lašinių
Ir pyrago piemenų.“


Visiems kuo geriausios kloties, geros gražios vasaros, gero derliaus, smagaus pasibuvimo linkėjo Utenos seniūnijos seniūnas Saulius Gaižauskas, Pačkėnų bendruomenės pirmininkė Dana Žigienė, Nemeikščių bendruomenės pirmininkas Darius Vapsva. Artėjančio gražaus ir garbingo 90-tojo jubiliejaus proga pasveikinta griūtiškė Agota Navaglauskienė.
Pagal visus Sekminių papročius gaspadinė visus apšlakstė švęstu vandeniu linkėdama būti sveikiems, kad jokios „kvarabos“ nepultų , o piemenaitės beržų šakelėmis visus susirinkusius „išvanojo“, nes jauniems žaliems berželiams priskiriama stipri vegetacinė, bei augimo jėga, tikint, kad berželio gyvybingumas galįs persiduoti žemei, gyvuliams , žmonėms.
Kokios Sekminės be sočiai priganytų karvučių pieno? Norinčių varžytis pieno gėrimo konkurse tikrai netrūko, o žiūrovai smagiai palaikė naminio pieno mėgėjus.
Užsitęsęs pavasaris nelepino šiltais orais, bet sparčiai augti žolei tai netrukdė, o ir šienapjūtė čia pat, tad netrukus buvo surengtas dar vienas konkursas – geriausio šienpjovio rinkimas. Savo meistriškumą šienauti dalgiu rodė ir senas ir jaunas, netgi moterys. O geriausiu vienbalsiai išrinktas 92 metų griūtiškis Stasys Araminas ,taip pat specialus prizas atiteko moteriškei - Almonei Araminienei.
Pasistiprinę gardžia ant laužo kepama kiaušiniene, šventės dalyviai šoko ir dainavo kartu su jaunaisiais kapelos „Sietynas“ muzikantais, moterys demonstravo gražiausias savo skareles, vaikai rideno „kiaušinius“, būrė kokia bus vasara, vyrai mokėsi ir lenktyniavo kas geriau ir gražiau suriš vantas iš beržo šakų.
Dar vienas svarbus Sekminių paprotys – suptis ant sūpynių. Tikėta, kad kuo labiau įsisupsi, juo geriau javai išplauks. Ir supo vyrai mamas, seses, anūkes - „aukštai aukštai, ir iki pat dangaus“.


Organizatoriai nuoširdžiai dėkoja visiems padėjusiems ir prisidėjusiems, kad šventė vyktų: Vandai ir Povilui Šekšteliams, Almonei Araminienei, Danai ir Alvydui Žigams, Saulei ,Algiui, Pauliui Katinams, Danutei ir Rimantui Trinkūnams.
Nepastebėtai prabėgo laikas.Unikali Grūčių  kaimo aura, saulės pabučiuotų laukų aromatas, beržynėlio lapų šnarėjimas, kaimynų bendrystė, smagi kapelijos muzika, gardus kepamos kiaušinienės aromatas paliko kuo geriausius įspūdžius. Prisiminimus, žinojimą ir pasididžiavimą kad kažkur, šalia gyvena nuostabūs žmonės, kurie savo nuoširdumu sušildė sielą ir širdį. Kas žino, gal kitąmet priimsit vėl?......

Pačkėnų laisvalaikio centro kultūros specialistė Loreta Mikalauskienė

Nuotraukos Danos Žigienės

stiklo galerija

projektas ART U2022 m.  Utenoje  vykusio  menininkų  projekto  ART‘U 2022 (Menas mieste-miestas mene) paskaitos apie garsias Utenos krašto asmenybes.

Paragauk sulos

Taurapilis

pokst bendruomene

Utenos radijas

Jurates Mitalienes logo

Dailininko Laimono Šmergelio svetainė

Giedriaus Mazuro keramikos st

 

 www.zygeiviuslenis.lt