DSC 91622016 m. gegužės 14 dieną Tauragnai šventė Bendruomenės 13-ąjį gimtadienį, Vyšnių žydėjimą ir Sekmines. Nors sinoptikai prognozavo lietų, visgi gamta susiprato, kad šventės tauragniškiams gadinti negalima ir per visą renginį nukrito tik keliolika lašų, kurie neišgąsdino gausiai susirinkusių tauragniškių ir svečių.
Šventėje dalyvavo ir tauragniškius sveikino Eugenijos Šimkūnaitės labdaros ir paramos fondo nariai: prezidentas prof. Romas Pakalnis, pirmininkė Birutė Karnickienė, botanikė Živilė Lazdauskaitė, Juozas Karnickas. Su gėlėmis atvyko ir bendruomenei toliau žydėti linkėjo Saldutiškio skyriaus kultūrinių renginių organizatorė Giedrė Šimkūnaitė-Kandratavičienė.

Šalia didžiulio puikaus torto buvo uždegta 13 fontanų, sudainuota daina „Pasveikinkim vieni kitus", pagarsinti šventės rėmėjai – Utenos r. savivaldybės administracija, parėmusi bendruomenės projektą „Bendruomeniškumo tradicijų puoselėjimas Tauragnuose“.
Sekminių programą parodė Utenos KC Tauragnų skyriaus folklorinis ansamblis (vadovė Vilma Valienė). Ansamblyje dalyvauja ne tik suaugusieji, bet ir nemažas būrys vaikų. Čia netrūko Sekminių dainų, žaidimų, ratelių, į kuriuos buvo įtraukti ir žiūrovai. Puikiai sutartines dainavo Švenčionėlių KC sutartinių ansamblis (vadovė Milda Petkevičienė).
Po pasirodymų veiksmas persikėlė į žydintį vyšnių sodelį. Iš ansambliečių, svečių ir eilinių žiūrovų buvo suformuoti trys chorai. Jie dainavo nurodytą dainą, kurioje būtinai buvo žodis vyšnia. Visi chorai stengėsi ne tik gražiai padainuoti, bet ir šoko, ir vaidino. Netrūko smagumo ir puikių emocijų. O dovanos chorams – saldainiai su vyšniomis. Pabaigoje visi tradiciškai sudainavo dainą „Mūsų dienos kaip šventė“.
Prie sodelio sklido skanūs kvapai, todėl atėjo metas paragauti siūlomų patiekalų. Nepaprasto skanumo sriubą iš dilgėlių (dilgėlė – patvorių karalienė!) išvirė muziejininkė Gražina Grašienė. Ji ir žolelių arbata, išvirta pagal E. Šimkūnaitės receptus, vaišino. O didžiulėje keptuvėje jau susirinkusiųjų laukė Sekminių kiaušinienė, kurią kepė Vidas Juknevičius. Visa kiaušinienė buvo suvalgyta (iš 150 kiaušinių), juolab kad užsikąsti buvo galima gardžia namine duona, kurią iškepė Nijolė Šuminienė. Pasigardžiuoti buvo galima kelių rūšių sūriais su vyšnių uogiene, išvirta iš Gesės vyšnių sodelyje surinktų uogų. Sūrius suslėgė Ona Katinienė, Ona Vaišnorienė ir Aldona Kirkienė.
Kultūros namuose dar visų norinčių laukė žadėtas gimtadienio tortas, kurį iškepė Inga Šinkūnienė.
Tekstas Danguolės Grabauskienės, nuotraukos Dainiaus Atkočiūno.

stiklo galerija

projektas ART U2022 m.  Utenoje  vykusio  menininkų  projekto  ART‘U 2022 (Menas mieste-miestas mene) paskaitos apie garsias Utenos krašto asmenybes.

Paragauk sulos

Taurapilis

pokst bendruomene

Utenos radijas

Jurates Mitalienes logo

Dailininko Laimono Šmergelio svetainė

Giedriaus Mazuro keramikos st

 

 www.zygeiviuslenis.lt