2022 m. sausio 6-ąją tautodailininkai iš visos Lietuvos suvažiavo į Molėtų kultūros centrą, kuriame nuo 2021 m. gruodžio 1 d. buvo eksponuojama respublikinė liaudies meno paroda ,,Aukso vainikas 2021“. Šioje parodoje Utenos apskričiai atstovavo regioninės konkursinės parodos laureatai ¬uteniškiai tautodailininkai: Anelė Araminienė (tapyba), Vanda Valiušienė (keramikinės švilpynės) ir Vilius Vanagickas (kryždirbystė).
Lietuvos nacionalinio kultūros centro įsteigti „Aukso vainiko“ apdovanojimai – svarbiausias tautodailininkų įvertinimas. 2021 m. „Aukso vainiko“ konkursas vyko jau septynioliktą kartą. Tradiciškai Trijų Karalių dieną geriausiems šalies liaudies meistrams įteikiami Lietuvos nacionalinio kultūros centro apdovanojimai – aukso vainikai. 2021 m. aukso vainikus pelnė medžio drožėjas Vytas Jaugėla iš Plungės, audėja Vita Babičienė iš Vilniaus ir kryždirbys Evaldas Kapčius iš Vilniaus. Taip pat renginyje buvo karūnuoti ir 2020 m. šio konkurso laimėtojai, nes pernai dėl pandemijos šventė neįvyko.
Utenos tautodailininkus renginyje palaikė didelis būrys kraštiečių: Utenos rajono savivaldybės administracijos direktorius Vidas Žvinys, Kultūros skyriaus vyr. specialistė Regina Skomskienė, Utenos kraštotyros muziejaus direktorė Jovita Nalevaikienė, ilgametė kultūros darbuotoja Zita Mackevičienė, 2007 m. ir 2015 m. respublikinių tautodailės konkursų „Aukso vainikas“ laureatas Vytautas Valiušis, Utenos rajono tautodailininkų klubo ,,Svirnas“ pirmininkė Zita Indriūnienė su kolegėmis, spaudos leidinių redaktoriai Vytautas Kazela ir Vytautas Ridikas.
Tarp parodos autorių ir laimėtojų buvo smagu matyti ir jaunosios kartos tautodailininkus, perimančius vyresniųjų liaudies meistrų paslaptis. Jauniesiems kūrėjams atstovavo ir uteniškė Adelė Bražėnaitė, daug išmokusi iš savo mamos, liaudies meistrės Odetos Bražėnienės. Ir liaudies kūrėjų darbų paroda, ir konkurso laimėtojų pagerbimo šventė populiarina lietuvių liaudies meno ir amatų tradicijas, skatina ugdyti meistriškumą, prisideda atgaivinant pamirštas technologijas, pritaikyti jas šiandienai.

Informaciją parengė:
Utenos rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vyr. specialistė
Regina Skomskienė

1_uteniskiai
Anele_Araminiene
drozyba
juostos
mediniai
pirstines
raiziniai
ranksluostine
scena1
sventieji
svilpynes
tapyba
TRYS
vaiusiene
01/14 
start stop bwd fwd

stiklo galerija

projektas ART U2022 m.  Utenoje  vykusio  menininkų  projekto  ART‘U 2022 (Menas mieste-miestas mene) paskaitos apie garsias Utenos krašto asmenybes.

Paragauk sulos

Taurapilis

pokst bendruomene

Utenos radijas

Jurates Mitalienes logo

Dailininko Laimono Šmergelio svetainė

Giedriaus Mazuro keramikos st

 

 www.zygeiviuslenis.lt