SAM 08282016 m. birželio 19 dienos sekmadienio popietę Arvydo Jurkaičio sodyboje Utenoje susirinkę Utenos literatų klubo „Verdenė“ nariai nutarė pratęsti ilgametę klubo literatūrinę tradiciją ir susitikimo temą pasirinko „Gimtoji mūsų žemė, 2016“. Netikėtai pasirinkta gerai žinoma tema plėtojosi visiškai skirtingai nuo jau vestų trisdešimt renginių. Ši „Gimtoji mūsų žemė“ rėmėsi į visų mūsų gyvenimus, jausmus, nuojautas, nutikimus, apie kuriuos negalima nutuokti esant. Į gimtuosius namus minčių spinduliai skriejo iš užvertų širdies kertelių, iš metų ar erdvės tolių, paslaptingų žemės gelmių. Apie įvairiausius nutikimus ir protėvių paliktus pėdsakus paviršiniuose žemės sluoksniuose vaizdžiai pasakojo Arvydas Jurkaitis, pats esantis ypatinga asmenybė.

Visatos pokyčiais, judėjimu, stebėjimais besidomintis fantastas Silvestras Sinkus papasakojo apie jam žinomus, neretai mums sunkiai suvokiamus įvykius, turinčius įtakos mūsų gyvenimams. Iš Škotijos atostogoms atvykusi rašytoja Rūta Mikulėnaitė-Jonuškienė, sunkiai ten dirbanti pensionate ir kasdien susidurianti su žmonių išėjimu Anapilin, o neseniai Lietuvoje susidūrusi su artimųjų laimingai pasibaigusiu nejaukiu įvykiu, patarė itin vertinti kiekvieną dieną ir save... Donata Prušinskaitė prisiminė save dar 17-metę ir ypatingą draugystę karo metais Utenoje su vokiečiu kariškiu... Kitaip nūdienos gyvenimus, veiklas, prasmes apibūdino Algimantas Siaurusaitis, Giedrė Sudniutė.


Draugiškai Arvydo Jurkaičio globojami jautėmės ypatingi, atsipalaidavę, vienas kitam negailėjome gražių žodžių, patarimų. Audronės Misiukaitės atliekami muzikos kūriniai, jaukūs gitaros garsai, literatų skaitoma kūryba, paslaptingi gamtos garsai teikė šilumą, grožį, poeziją...
Gyvybingi ir kūrybingi „Gimtąją mūsų žemę“ aplankė verdeniečiai Vytautas Petronis ir Donata Prušinskaitė, jau perkopę 90-uosius savo gyvenimo metus. Verta pasididžiuoti Rūta Jonuškiene, Silvestru Sinkum, Dalia Bubuliene, Regina Abukauskiene, Leonora Buičenkiene, Audrone Misiukaite renginin atvykusius iš Škotijos, Kauno, Kuktiškių, Kaniūkų, Sudeikių. Malonu buvo išgirsti žurnalistų Birutės Nenėnienės, Romualdo Valančiūno, Birutės Siaurusaitienės mintis.

Išsiskirstėme, pajutę vidinę ramybę ir norą susitikti dažniau. Arvydas Jurkaitis pakvietė jo sodyboje rinktis kasmet prieš Jonines.

Regina Stakėnienė

Nuotraukos Reginos Stakėnienės

stiklo galerija

projektas ART U2022 m.  Utenoje  vykusio  menininkų  projekto  ART‘U 2022 (Menas mieste-miestas mene) paskaitos apie garsias Utenos krašto asmenybes.

Paragauk sulos

Taurapilis

pokst bendruomene

Utenos radijas

Jurates Mitalienes logo

Dailininko Laimono Šmergelio svetainė

Giedriaus Mazuro keramikos st

 

 www.zygeiviuslenis.lt