Po atidarymo2024-02 -20
Utenos rajono Vaikutėnų laisvalaikio centre įkurtuvės - atidaryta Odetos galerija. Drąsi svajonė turėti vietą, kurioje jauku kurti, gera susitikti, tapo realybe ir naujas kultūros židinys jau priima lankytojus. „Esu apdovanota Jūsų dėmesiu, linkėjimais, širdies šiluma ir staigmenomis. Nuoširdžiai dėkoju kiekvienam prisidėjusiam prie mano sielos šventės”– pristatydama galeriją ir eksponuojamas parodas, atidarymo šventėje svečiams kalbėjo sertifikuota tradicinių amatų meistrė, tautodailininkė Odeta Tumėnaitė-Bražėnienė. Menininkė yra surengusi per kelis šimtus personalinių parodų, dalyvavo gausybėje grupinių regioninių, respublikinių, pasaulinių tautodailės ekspozicijų Suomijoje, Japonijoje, Olandijoje, Niujorke, Majamyje ir Čikagoje (JAV), Marselyje ir Nicoje (Prancūzija), Turine, Paduvoje ir Florencijoje ( Italija ), Pekine ir Šanchajuje (Kinija), o taip pat Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Kipre, Ukrainoje, Atėnuose, Vokietijoje, Nyderlanduose ir kt.

Kūrybiškumu ir tautodailės paslaptimis pasidalinusi su tolimiausiomis lietuvių bendruomenėmis Odeta kalba apie sėslesnį gyvenimo būdą. „Niujorkas ir Atėnai iškeisti į Vaikutėnus” – šmaikštavo galerijos šeimininkė, kviesdama lankytojus apžiūrėti įspūdingą margučių ekspoziciją, linoraižių parodą ir sertifikuotos liaudies meistrės Alės Deksnienės veltinukų parodą, kurioje eksponuojami veltinukai yra su O.Tumėnaitės–Bražėnienės karpynių motyvais. Galerijos atidarymo proga pasidžiaugti nauju traukos objektu į svetingus Vaikutėnus atvyko Utenos r. savivaldybės administracijos direktorius Paulius Čyvas, mero patarėjas Gytis Stankevičius, LR Seimo narys Edmundas Pupinis, Lietuvos nacionalinio kultūros centro atstovai, Utenos tautodailininkai, literatai, muzikantai, žiniasklaidos atstovai bei giminiškų galerijų kūrėjai iš Vilniaus, Zarasų, Antazavės, Kupiškio, Kėdainių ir Utenos. Šventinę nuotaiką dovanojo liaudies instrumentų ansamblis „UT”.
Savo mintis, polėkį ir laiką Odeta Tumėnaitė-Bražėnienė paskyrė tautodailei. Senolių tradicijas puoselėja karpydama, raižydama, leisdama poezijos ir mokomąsias–praktines knygas, dosniai dalijasi savo žiniomis organizuodama įvairias edukacines programas. Tautodailininkė nebesuskaičiuoja savo karpinių, raižinių, jos kūrinius galima rasti atvirukuose, knygose, kalendoriuose, ant tekstilės gaminių ir net ant pastatų fasadų Telšiuose, Krikštėnuose ir Utenoje.
Odetos galerijoje įrengta nuolatinė margučių ekspozicija, kuri bus pildoma, salėje numatyti kameriniai poezijos ir muzikos vakarai, kūrybos studijoje vyks užsiėmimai, kuriuose laukiami ir maži ir dideli, iš toli ir iš arti.

 Violeta Develienė

stiklo galerija

projektas ART U2022 m.  Utenoje  vykusio  menininkų  projekto  ART‘U 2022 (Menas mieste-miestas mene) paskaitos apie garsias Utenos krašto asmenybes.

Paragauk sulos

Taurapilis

pokst bendruomene

Utenos radijas

Jurates Mitalienes logo

Dailininko Laimono Šmergelio svetainė

Giedriaus Mazuro keramikos st

 

 www.zygeiviuslenis.lt