2024 m. k ovo 26 d. Utenos A. ir M. Miškinių viešojoje bibliotekoje vyko susitikimas su Utenos krašte kuriančiais menininkais, 2022 - 2023 metais gavusiais Utenos rajono savivaldybės stipendiją kultūros ir meno kūrėjams.
Utenos rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vyr. specialistė Regina Skomskienė pristatė visus menininkus, nuo 2022 metų gavusius Stipendiją kultūros ir meno kūrėjams ir jų kūrybinius projektus, supažindino su Utenos rajono savivaldybės stipendijos kultūros ir meno kūrėjams skyrimo tvarka, kuri buvo patvirtinta Utenos rajono savivaldybės tarybos 2022 m. kovo 24 d. sprendimu Nr. TS-66 „Dėl Utenos rajono savivaldybės stipendijos kultūros ir meno kūrėjams skyrimo tvarkos aprašo patvirtinimo“. Šios Stipendijos skyrimo tikslas – skatinti kultūros ir meno kūrėjų individualią kūrybinę veiklą ir profesinio meistriškumo tobulinimą.

Renginyje dalyvavę menininkai pasidalino kūrybinėmis patirtimis ir įžvalgomis, pristatė savo sukurtus kūrybinius projektus, pasidžiaugė įspūdžiais iš kūrybinių veiklų pristatymo visuomenei renginių.
Skulptorius Giedrius Mazūras pristatė kūrybinį projektą „Skulptūros – instaliacijos ,,Laimės arka“ sukūrimas ir viešinimas“ – skulptūros ,,Laimės arka“ kūrimo akimirkas, jos eksponavimą meno renginiuose Vilniuje, Panevėžyje ir Utenoje.
Tautodailininkė Odeta Bražėnienė pasakojo apie kūrybinį projektą „Linoraižinių serijos ,,Linkėjimai iš Aukštaitijos“ sukūrimas ir eksponavimas parodose Lietuvoje ir užsienyje kartu su raižinio technikos pristatymu“, džiaugėsi galimybe surengti parodas ir tautodailės edukacijas Lietuvoje, Latvijoje ir Italijoje. Artėjant Šv. Velykoms kūrėja visus pakvietė apsilankyti naujai įkurtoje Odetos galerijoje Vaikutėnuose.
Eglūnas Židonis, kuriantis medžio skulptūras, pasidalino drožinių kolekcijos „Laimingo miesto laimingi angelai“ sukūrimo istorija ir jos keliavimu parodas, papasakojo apie gyvenimo patirtis, kai drožybos mokė kitus, taip pat apie savo pomėgį fotografuoti gamtą bei kūrybines idėjas ateičiai.
Liaudies instrumentų ansamblio „UT“ vadovė Loreta Liaugaudė, gavusi stipendiją kūrybiniam projektui „J. Lašo kanklių reikšmė Utenos regionui“, pristatė savo muzikinius kūrinius, sukurtus pagal senąsias grojimo kanklėmis tradicijas, J. Lašo gamintų kanklių reikšmę Utenos krašto muzikantams ir kanklių muzikos raidai, papasakojo apie kanklių muzikos populiarinimą koncertuojant renginiuose Lietuvoje ir užsienyje.
Architektas ir skulptorius Povilas Šorys, gyvenantis Vyžuonose ir besidomintis Utenos krašto vietovių mitologija, išsamiai pristatė savo kūrybinį projektą „Mitinis mąstymas. Vietos dvasia. Žalčio išnaros forma kaip raktas Vyžuonų vietos dvasiai ir prigimtinei lietuvių kultūros esmei pažinti“. Papasakojo apie skulptūros „Žalčio išnara“ Vyžuonos upės salelėje kūrimą bei iškilusias kliūtis dėl gamtos pokštų ir žmogiškojo faktoriaus trikdžių, pasidžiaugė savo šeimos kūrybiškumu ir kartu sukurtais švytinčiais ,,vabalais“, puošiančiais VšĮ Utenos ligoninės Vaikų ligų skyrių.
Menininkė Kristina Šorienė supažindino su savo kūryba, papasakojo apie kūrybinį projektą „Šviečianti instaliacija „Laimės slėnio juosta“ Narkūnų piliakalnio erdvėse“, kurio pristatymas vyko ant Norkūnų piliakalnio, kai kalno viršuje žibėjo meninės instaliacijos, o papėdėje skambėjo sutartinės, buvo atgaivintas dvasinis ir kultūrinis prisiminimas apie mitologinę „Laimės slėnio“ vietą šalia piliakalnio ir Utenėlės upės.

Menininkas Audrius Šimkūnas, 2023 m. įgyvendinęs kūrybinį projektą ,,,Sala“ kūrybinė veikla - 2023“, kurio metu sukūrė tarpdisciplininio meno programą ir surengė įdomius pasirodymus – performansus įvairiuose Lietuvoje vykusiuose renginiuose, negalėjo dalyvauti susitikime, tačiau suteikė galimybę pasidalinti jo mintimis:
„Turintys laiko ir noro – šiandien užsukite į Utenos A. ir M. Miškinių biblioteką. Mes gi, menininkai – stipendininkai, savo ruožtu, dėkojame garbingai komisijai ir Utenos savivaldybei už parodytą pasitikėjimą. Kiekviena (finansinė) injekcija yra injekcija ir per vienokią ar kitokią kūrybą pavirsta į kūrėjo projekciją bendruomenei. Visiškai nesvarbu, mažytei, didelei, čia ar ten, šiandien ar rytoj, supranti ar nesupranti, prisiminsi ar pamirši. Tai visad sukuria galingus virpesius, motyvuoja, praskleidžia tai, kas kartais slepiasi už kasdienybės šydo. Kūryba, meninis tyrimas – yra tai, be ko, bent jau aš save, sunkiai įsivaizduoju.
Tie, kas mane žino, pažįsta, vasario 22 d. turėjo puikią progą susitikti Utenos STEAM’e, kur pristačiau, kuo ir kodėl užsiimu tuo, kuo užsiimu. Kalbant apie ateitį, šių metų planuose – išleisti muzikinį (nes vietogarsiai yra muzika) albumą, surengti garso meno dirbtuves, sugroti keletą koncertų čia ir už Lietuvos ribų. Ir kaip visad, pildyti savo miesto ir jo apylinkių garsų žemėlapį, nes jei šiandien čia pievoje griežia griežlė, rytoj jau gali važiuoti traktorius ir nebus ką prisiminti…“
Giliau pažinti menininkų kūrybą puikią galimybę turėjo renginyje dalyvavę kultūros atstovai: Utenos rajono savivaldybės tarybos narė, Kultūros ir meno tarybos pirmininkė Kristina Gogelienė, Utenos rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Jūratė Brasiūnienė ir specialistas (paveldosaugininkas) Arvydas Mitalas, Stipendijos kultūros ir meno kūrėjams skyrimo komisijos pirmininko pavaduotojas, Utenos kraštotyros muziejaus direktorė Jovita Nalevaikienė, šio susitikimo idėjos autorė, kurios iniciatyva daugelis menininkų savo kūrybą eksponavo muziejaus erdvėse. Su menininkais ir jų kūrybinėmis idėjomis susipažino iki šiol buvę ir naujai į Stipendijos kultūros ir meno kūrėjams skyrimo komisiją deleguoti nariai bei uteniškiai, kurie domisi kultūrine veikla mūsų mieste ir Stipendijos suteikiamomis galimybėmis.
Šiais metais konkursas dėl Utenos rajono savivaldybės stipendijos kultūros ir meno kūrėjams bus skelbiamas balandžio mėnesį.

Nuotraukos – iš A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos ir menininkų archyvų

Informaciją parengė: Utenos rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vyr. specialistė Regina Skomskienė

stiklo galerija

projektas ART U2022 m.  Utenoje  vykusio  menininkų  projekto  ART‘U 2022 (Menas mieste-miestas mene) paskaitos apie garsias Utenos krašto asmenybes.

Paragauk sulos

Taurapilis

pokst bendruomene

Utenos radijas

Jurates Mitalienes logo

Dailininko Laimono Šmergelio svetainė

Giedriaus Mazuro keramikos st

 

 www.zygeiviuslenis.lt